23 Jul 2020

Oleh Aufa Mardhiah

 

Lulusan CITYU, Nur Ain Afieqah telah terpilh sebagai Felo Perdana dan ditempatkan di bawah seliaan YB Khairy Jamaluddin pada Julai 2020 lalu bersama dua graduan lain Daniel dan Min untuk Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Menamatkan pengajian pada tahun 2019 dengan Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan (Kepujian) dengan PNGK 3.64, Ain merupakan seorang pelajar aktif CITYU dan beliau juga merupakan ahli jawatankuasa aktif Kelab Sains Bioperubatan. Pada bulan Mac tahun lalu beliau menjalankan latihan industri di Pathlab Seremban selama 6 bulan.

Sumber: Ain Afieqah

Universiti:

Asasi Sains

Sarjana Muda Sains Bioperubatan (Kepujian)

 

Sekolah:

SMK Seremban 2

 

Hobi:

Membaca bukan fiksyen, puisi, pendidikan, motivasi

Bermain sukan seperti bola sepak, futsal, mendaki, tinju, berjoging

 

Cita-cita:

Pegawai polis

 

Sunber: myfelo.kbs.gov.my

Felo Perdana ditubuhkan pada bulan Julai 2013 dan merupakan program kepemimpinan teratas di Malaysia dengan memberi bakat muda kepada Menteri Kabinet. Objektif program ini adalah untuk terlibat secara peribadi di peringkat tertinggi kerajaan persekutuan dan menyumbang kepada pembangunan negara.

Tugas dan skop tugas setiap Felo bergantung kepada menteri mentor mereka; setiap menteri akan menggariskan bidang dan tanggungjawab yang mereka mahu Felo mereka laksanakan. Calon yang terpilih akan didedahkan dengan kerja dasar dan membantu dalam agenda nasional di bawah pengawasan langsung Menteri Kabinet dan Perdana Menteri. Menteri Kabinet dan Perdana Menteri akan memainkan peranan sebagai Mentor kepada Felo.

Saya berminat.

Sumber: Ain Afieqah

Program ini juga memberi manfaat kepada lelaki dan wanita muda yang bercita-cita tinggi yang ingin mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai tadbir urus nasional dan menjadi sebahagian daripada proses pembuatan dasar dalam tahap tertinggi pemerintahan pusat. Pada akhir lampiran, Felo harus membuat polisi atau menyerahkan kertas polisi dan diberi peluang mempelajari lebih lanjut mengenai Parlimen, belajar dari pegawai menteri mengenai pengurusan kementerian, dan sejenisnya.